top of page

Ikke et ord om at det bare er en isflage


”The Left Hand of Darkness” er science fiction fra øverste hylde, og Ursula K. Le Guin er Dronning emeritus i genrens samfundspolitiske elegance.


Vi følger Genly Ai, som er udsending til planeten Gethen, som i hans (vores) sprog kaldes Vinter grundet kulden. Her er politiske magtkampe mellem den menneskelige race, som vanskeliggør hans opgave, som er at indlemme planeten i det kosmiske fællesskab. Denne menneskerace har dog ikke flere køn som vores, men en slags fælleskøn, hvor alle følger samme hormoncyklus og kan blive gravide. Genly bliver her udfordret på sine opfattelser og særligt på de relationer, han indgår i. Det er ekstremt fascinerende at udfolde universet sammen med Genly.


Det er ikke det hurtige læs, selvom den ikke er særlig lang. Le Guin sidder ved pejsen med et glas portvin og fortæller dig historien i sit eget tempo. Og det er heldigt for dig, for der er mange spændende koncepter at fundere over. Le Guin er en mester i at levere det utrolige med utrolig troværdighed og det kontroversielle med værdighed.


Oprindeligt fra 1969 og udgivet på dansk som ”Mørkets Venstre Hånd” (1974). Svær at støve op på dansk, genudgivet i mange udgaver på engelsk.


Jacob

5 views0 comments

Comments


bottom of page